torsdag 29 augusti 2013

Supergoda frökex

De här kexen har jag gjort några gånger nu och alla verkligen älskar dem. Till och med mina barn. De äter dem nästan som chips och det är ju definitivt nyttigare än chips. Visst det är en del olja i men det är nog inte i närheten av vad det är i en chipspåse. Testa och njut! Här nedan kan du se receptet.


2 dl Dinkel el. majsmjöl.
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1 krm salt

Dessa ingredienser blandas och sedan har man i:

0,5 dl raps, majs el. solrosolja
1,5 dl kokhett vatten

Blanda väl och häll upp på ett bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper över och smeta ut degen med händerna eller en kavel. Det ska vara tunt och då täcker det i stort sett hela plåten.
Ta sedan bort pappret och strö över flingsalt och skär redan nu upp det i bitar så är det lättare att dela dem sedan. grädda i 1 - 1 ½ timme i 140-150 grader.

måndag 26 augusti 2013

Tårtor till 40-års kalas

Nu är kalaset över och jag kan andas normalt igen. Phu!! Jag var allt lite nervöst för hur allt skulle gå. Jag har inte gjort så många tårtor på en gång förut utan då har det varit max 3 st och nu skulle jag få till 6 st !! tårtor, varav en var lite större. Men det gick väldigt bra och jag fick mycket beröm för dem. De tyckte att de smakade gott också och det är naturligtvis det viktigaste. Det är ju inget roligt att stå och göra en massa tårtor och så är det ingen som tycker de är goda. Jag hade färska jordgubbar emellan och hade även mosat jordgubbar som jag blandade med grädde i ett annat lager. Inte så svårt att misslyckas då :) Jag tänkte nu bjuda på lite bilder på några av de tårtor jag gjort och det blev lite blandad kompott. Jag har i alla fall haft jätteroligt när jag har gjort dem och nu börjar jag känna mig lite säkrare i mitt tårtmakande så kanske man kan ta någon mer beställning lite då och då.





Lite skämt ska man väl stå ut med när man fyller 40... he, he.
Då mina kompisar nyligen har varit ute och rest och att temat på kalaset var olika länder så tyckte jag att det skulle passa med en resväska till dom.







torsdag 22 augusti 2013

Jordgubbar!

Idag var jag och plockade jordgubbar som jag ska ha till tårtorna som jag gör. När vi kom dit så sa damen som jobbade där att bärtillgången var väldigt dålig men att jag kunde prova och se om jag kunde finna några. Jag hoppade mellan raderna och for runt där för att försöka samla i hop mina 10 liter som jag tänkt mig. PHU! Det tog sin lilla tid och jag nådde inte riktigt ända upp till kanten på hinken. Till slut började ryggen ta stryk och jag fick ge upp men det var det värt. Jisses vad de var goda. Mumsigt! Nästa år ska jag vara ute i god tid så jag inte behöver springa runt i alla raderna och plocka. :)


måndag 19 augusti 2013

Tårtor på gång

Dåligt med bloggande nu ... vilket beror på att jag håller på med tårtor till ett par kompisar som båda fyller 40 år och ska ha gemensamt kalas i helgen. Temat är de länder som de har besökt tillsammans så jag har också riktat in mig på det. Bilder kommer senare. Det kommer ca 90 pers på festen så det blir några tårtor. Kul, men samtidigt lite nervöst. Man vill ju att det ska bli så bra som möjligt och tankarna flyger lite runt hur jag ska få ihop allt i slutet men det ska nog gå bra.

måndag 12 augusti 2013

Lite innepyssel

Nu har vädret varit lite sisådär i ett par dagar men jag måste faktiskt säga att jag tycker det är lite skönt. Då kan man passa på att göra saker man inte velat göra när det varit fint väder. Igår kokades det saft i stort sett hela dagen och det blev röda vinbär och rabarber i några flaskor och resten blev svarta vinbär. Skönt att kunna plocka fram och få lite smak av sommaren under den långa mörka vintern.


torsdag 8 augusti 2013

Drömmar och visioner

När man bor som vi gör i ett gammalt hus, finns det alltid saker att fixa med och det känns som att man aldrig kommer att bli färdig, men samtidigt tycker jag att det är lite av charmen med att bo så .... Jag har också alltid nya projekt på gång och även om alla inte kommer att genomföras så måste man ändå få drömma. Förra året fyllde jag fyrtio år och ville ha ett stort kalas hemma på gården. Eftersom vi inte har någon veranda med tak och när den svenska sommaren ( i alla fall förra året) är som den är så påbörjade vi projekt "festlokal i ladan". Vi slet med detta hela sommaren men är otroligt nöjda och har redan använt den till kalas, midsommarfest och familjemiddagar. Jag kommer därför nu visa på en del bilder på hur det såg ut innan och hur det blev efter.

Före....

Efter.....





Vi kommer snart att ha kräftskiva här och då ska jag försöka ta lite bättre bilder....


Lavendelsocker

Ifrån en av de bloggar jag följer fick jag inspirationen att göra lavendelsocker. Man plockar lavendel strax under blommorna och låter den ligga i några dagar så att ev kryp försvinner. Därefter lägger man kvistarna i en burk med socker och låter det stå så i några veckor. Rör runt i sockret med lite jämna mellanrum så att sockret inte klumpar sig. Sen ska det vara färdigt att använda till kakor och annat gott, eller varför inte som en jättefin gåbort present. 

söndag 4 augusti 2013

Nymålade stolar

Märker att det inte är lätt att hinna med att göra inlägg så ofta som jag egentligen vill, och innan jag har lärt mig allt som hör bloggandet till. Nu har det gått några dagar och vi har gjort lite av varje. Badat och solat, haft besök av syster yster, beskurit buskar och träd m.m. Jag har också hunnit med och målat lite grann och något som jag gillar är före och efter bilder. Några kommer här..



Den sista bilden är tagen från mobilen så den har inte den bästa kvalitén men ni ser nog vilken skillnad det blev ändå. Me like :) Jag kommer säkert lägga upp flera före och efter bilder.